Noul blog 23h

duminică, 19 septembrie 2010

Anastase: Statul se împrumută în fiecare zi pentru pensii

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a afirmat, duminică, la Sinaia, că "statul se împrumută în fiecare zi pentru pensii" şi că, dacă în România punctul de pensie ar fi rămas la 45%, anul viitor statul ar fi trebuit să împrumute cinci miliarde de euro, iar în 2012 alte şase miliarde.
Anastase: Statul se împrumută în fiecare zi pentru pensii (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)
Anastase a declarat, într-o conferinţă de presă, că statisticile realizate în iulie 2009 arătau că în România există 5,7 milioane de pensionari şi 4,9 milioane de angajaţi.
"Această situaţie nu poate să continue şi cred că un act de responsabilitate din partea clasei politice este acela de a lua decizii pentru prezent, dar şi pentru generaţiile care vor veni", a spus Anastase.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a precizat că statul român "deja se împrumută în fiecare zi pentru a plăti pensii", iar calculele făcute de PDL cu privire la propunerea opoziţiei arată că, dacă punctul de pensie ar fi rămas pe sistemul de 45 la sută, anul viitor România ar fi trebuit să împrumute cinci miliarde de euro, iar, în 2012, alte şase miliarde de euro.
"Asta e o realitate economică, căreia PSD nu îi oferă nicio soluţie. El este de fapt interesat nu să ofere soluţii economice, ci să profite, electoral, de pe urma problemelor românilor. Creşterea punctului de pensie, propunerea făcută de PSD, a demonstrat că acesta vrea să câştige voturile pensionarilor transformând bugetul de pensii într-un joc de tip Caritas, în care beneficiile pensionarilor pot creşte fără nicio bază economică", a spus Anastase.
În ceea ce priveşte vârsta de pensionare, Anastase a spus că nu va interveni nicio schimbare faţă de prezent până în anul 2014, iar după anul 2014 vârsta de pensionare va creşte cu aproximativ trei luni în fiecare an până în anul 2030.
Anastase a explicat că, la nivelul întregului continent european, s-a produs "un dezechilibru", generat pe de o parte de scăderea natalităţii şi pe de altă parte de creşterea speranţei de viaţă, iar în aceste condiţii trebuie luate "de acum" decizii în ceea ce priveşte sistemul de pensii, "pentru ca generaţiile să poată susţine pensionarii de mâine prin cei care muncesc şi acum şi în viitor".
Proiectul legii pensiilor a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputaţilor, cu 170 voturi "pentru", două "împotrivă" şi trei abţineri, în absenţa reperezentanţilor PSD şi PNL, după o dezbatere maraton în care parlamentarii care susţin Guvernul au reuşit să îşi impună amendamentele.
sursa : mediafax.ro

CFR Călători majorează luni preţul biletelor cu 8%

CFR Călători va majora luni preţul biletelor cu 8% şi va menţine facilităţile acordate navetiştilor, elevilor şi studenţilor, a anunţat compania.
CFR Călători majorează luni preţul biletelor cu 8% (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)
"Începând cu data de 20 septembrie 2010, tarifele din transportul feroviar de călători se vor majora cu 8%. Facilităţile de călătorie acordate de CFR Călători până la acest moment se aplică în continuare şi după majorare, menţinându-se principiile de protejare a călătorilor care utilizează frecvent trenurile de persoane, prin continuarea acordării de reduceri de 50% din tariful integral la abonamente pentru navetişti şi de 75% la abonamente pentru elevi şi studenţi", se arată într-un comunicat al companiei.
Iniţial, scumpirea a fost anunţată pentru 15 septembrie, însă ulterior a fost amânată.
Ultima modificare a preţurilor a avut loc în septembrie 2007, când tarifele CFR au crescut cu 8,1%.
Şi Metrorex a majorat tarifele, sâmbătă, cu 8%.
Guvernul s-a angajat faţă de FMI că va creşte tarifele practicate de zece companii publice care înregistrează cele mai mari pierderi, inclusiv de CFR Călători şi CFR Marfă, Metrorex, Termoelectrica şi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale.