Noul blog 23h

vineri, 17 septembrie 2010

Universitatea Craiova- Rapid 1:1

Şumudică la costum, Piţi ca acasă, în trening. Primul mult mai expansiv, al doilea mai stăpânit, graţie vârstei şi experienţei. Iar echipele le-au semănat cumva aseară.
Craiova a căutat să atace calculat încă din start şi să ţină Rapidul departe de poartă, în timp ce bucureştenii au încercat să surprindă prin şarje rapide şi furibunde, cu mingi aruncate pentru mobilitatea lui Herea, în spatele liniei de fundaşi olteni. În aceste condiţii, a contat ce au făcut mijlocaşii.

Însă la Craiova Dorel Stoica nu mai e Dorel Stoica de la Steaua, iar cei patru din faţa sa nu au găsit pasele cele mai inspirate, aşa că jocul Universităţii s-a bazat în prima repriză pe mingile aruncate în faţă de fundaşii centrali Găman şi Iliev. Astfel, logic, fazele fierbinţi s-au consumat la poarta cealaltă, la care Rapid a ajuns mai lesne. Mai întâi prin Cesinha, care a tras din careu pe lângă poartă, şi apoi printr-o o lovitură liberă executată bine de Spadacio şi scoasă in extremis de Stanca.


Intră în scenă omul în negru
Lucrurile se schimbă în repriza a doua pentru că Teodor Crăciunescu devine actor principal, eliminându-l pe Herea pentru un presupus cot în figura lui Găman. Rapid se clatină, iar Craiova simte asta. Vine o liberă ca aceea a lui Spadacio, numai că Bornescu nu are plonjonul lui Stanca, prilejuindu-i lui Wobay un gol de ţinut minte. Craiova exultă, Piţi îşi permite un zâmbet pe bancă, în timp ce costumul lui Şumudică începe să prindă cute. Egalează însă acelaşi… Teodor Crăciunescu, care acordă tot cu largheţe un penalty la un contact Dănănae - Cassio. Până la final nu se mai întâmplă nimic. Rapid rămâne acelaşi frumos risipitor, în timp ce Ştiinţa lui Piţurcă întârzie să răsară.
Bornescu, fluierat de craioveni
După ce a apărat patru ani poarta Universităţii Craiova, Mircea Bornescu a fost aseară pentru prima dată adversar al oltenilor pe "Ion Oblemenco". Chiar dacă ori de câte ori a avut ocazia a vorbit foarte frumos despre Universitatea, portarul Rapidului nu a fost iertat aseară de fanii Craiovei. Aceştia l-au huiduit pe Bornescu încă de la încălzire, de acelaşi tratament special având parte şi antrenorul giuleştenilor, Marius Şumudică.
Lung Jr rezervă. Stanca titular!
Evoluţia ezitantă din etapa trecută din meciul cu Pandurii, când a încasat trei goluri, i-a fost fatală lui Silviu Lung junior. În aceste condiţii, tânărul jucător a fost lăsat pe bancă la acest meci de Victor Piţurcă, iar poarta Universităţii Craiova a fost apărată de Răzvan Stanca. Acesta s-a aflat la primul meci pentru Universitatea de la venirea de la Steaua. În etapa a doua, Stanca a fost rezervă pentru echipa din Ghencea la meciul Steaua - Craiova.
Copos, binedispus
Trei deplasări din patru a bifat George Copos în acest debut de sezon. Aseară, la Craiova, patronul Rapidului a ajuns la stadion extrem de binedispus şi optimist. "Îmi place foarte mult să vin aici. Sunt prieten cu Adrian Mititelu", declara Copos în timp ce tachina câţiva juniori ai Universităţii: "Ce faceţi, oltenilor? Venirăţi la meci?".
Rapidiştii, grăbiţi la pauză
La fel ca la meciul cu Dinamo, atunci când rapidiştii avuseseră o evoluţie foarte bună în prima parte, Spadacio şi compania au revenit pe teren cu minute bune înaintea startului reprizei secunde. În continuare, ca şi în meciul cu alb-roşii, giuleştenii au început prost repriza, având un jucător eliminat şi încasând un gol după doar zece minute.
Piţurcă a renunţat la costum
După ce Sorin Cîrţu a fost singurul antrenor din Liga Campionilor care a stat pe bancă îmbrăcat în trening, Victor Piţurcă a abordat în meciul cu Rapid aceeaşi ţinută. Chiar dacă de obicei se îmbrăca la costum, aseară, Piţi a renunţat la eleganţă şi a apărut pe teren într-un trening cu însemnele Universităţii Craiova.

Piţurcă cere sprijinul fanilor Craiovei: „Avem mare nevoie de susţinerea suporterilor“

 

Suporterii Craiovei au revenit la stadion o dată cu Victor Piţurcă

Fanii Universităţii Craiova sunt aşteptaţi diseară în număr mare la stadion, la derbiul cu Rapid, „pentru că echipa are mare nevoie de suporteri“, după cum s-a destăinuit Victor Piţurcă unor apropiaţi.
Avem mare nevoie de susţinerea fanilor Universităţii. Sper ca aceştia să înţeleagă că echipa trebuie ajutată nu numai la bine, ci şi în asemenea momente“, au fost cuvintele lui Piţurcă, conform GdS.
Tehnicianul Ştiinţei ar putea face schimbări în primul unsprezece şi nu ar fi exclus ca Răzvan Stanca să-i ia locul lui Lung junior în poartă, iar Alex Piţurcă să fie rezervă. Şi Dilevski va sări din schemă, Piţi preferând o formulă mai ofensivă, cu Gargorov la mijloc.
Rapidiştii s-ar mulţumi şi cu un egal
Oaspeţii din Grant cred că Universitatea va avea o altă faţă astăzi şi spun că s-ar mulţumi şi cu un punct.
Craiova nu va mai repeta evoluţia modestă din partida cu Pandurii pentru că e însetată de puncte. În plus, publicul oltean va fi alături de echipă şi ne va crea probleme“, a precizat antrenorul giuleştenilor, Marius Şumudică.
Piţurcă este un antrenor valoros, să nu uităm că a fost şi selecţioner. Eu sper să câştigăm, dar recunosc că şi o remiză ar fi bună“, a spus şi patronul George Copos.
Partida Universitatea Craiova - Rapid se joacă astăzi, de la ora 20.30, şi va putea fi urmărită LIVETEXT şi FOTO pe www.adevarul.ro.

FSLI: Noua Lege de salarizare taie iar salariile profesorilor

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) afirmă că noua Lege unică de salarizare în sistemul bugetar taie, din nou, veniturile profesorilor, iar cadrele didactice din mediul rural vor primi venituri reduse cu până la 60 la sută, creându-se confuzie în momentul aplicării ei.
FSLI: Noua Lege de salarizare taie iar salariile profesorilor (Imagine: Mediafax Foto)
"Potrivit noii legi de salarizare în sistemul bugetar, care se va aplica din 2011, sporul de rural a fost diminuat de la 5-80 la sută din salariu (cât era prevăzut în Legea privind statutul personalului didactic), la 5-20 la sută din salariu. Dacă în 2010 diferenţa procentuală a fost acoperită prin sume compensatorii, în 2011 această prevedere a fost eliminată. În consecinţă, cadrelor didactice care primeau spor de rural de peste 20 la sută din salariu, nu li se mai acorda plăţi compensatorii. Reamintim Guvernului că acest spor se acordă pentru a atrage personal calificat în mediul rural", explică FSLI.
În proiectul de lege privind aplicarea în anul 2011 a Legii cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, apar în acelaşi articol prevederi care se contrazic, subliniază sursa citată.
"Potrivit Art. 2.,a), în 2011, salariul de bază se calculează prin înmulţirea valorii coeficientului 1 (640 de lei) cu valoarea coeficienţilor de ierarhizare prevăzuţi pentru fiecare funcţie din sistemul public. La acelaşi articol, literele c) şi d) salariul de bază din 2011 este egal cu cel aplicat la data de 31 decembrie 2010, respectiv cel diminuat cu 25 la sută", indică federaţia.
În concluzie, susţine federaţia, în ciuda negocierilor purtate până acum cu reprezentanţii Guvernului şi a calculelor făcute, nici anul viitor Executivul nu va fi în stare să aplice legea unică de salarizare în sistemul bugetar. Salariile de bază, care se vor aplica, vor fi tot cele reduse cu 25 la sută, dar la care se adaugă un coeficient de corecţie. Valoarea acestui coeficient nu va putea acoperi suma redusă din salariu.
De exemplu, un profesor, grad I, vechime 25-30 de ani care avea salariul de bază, în 2010 înainte de tăierea cu 25%, are 2.365 lei; în 2010, după reducerea de 25 la sută - 1.774 lei; în 2011, varianta 640 lei x 3,79 (coeficientul de ierarhizare), va determina un salariu de 2.427 lei; în 2011, varianta care se va aplica: salariul din decembrie 2010 x tranşa de corecţie, adică 1.916 lei.
"Legea unică de salarizare în sistemul bugetar plasează, din nou, cadrele didactice în partea inferioară a grilei de salarizare. Coeficientul maxim de salarizare acordat în învăţământul preuniversitar este cel al unui profesor de grad I, cu 40 de ani vechime, respectiv 4,4. Potrivit grilei unice de salarizare, un astfel de profesor, este inferior unui secretar din primăria unei comune, cu cel mult trei mii de locuitori, sau unui şef birou din aceeaşi instituţie, cărora le revine un coeficient de salarizare de 5,23. Nu contestăm pregătirea profesională a acestor angajaţi şi nici importanţa şi responsabilitatea funcţiei pe care o au, dar atragem atenţia Guvernului că este inadmisibil ca oamenii valoroşi, cu experienţă de zeci de ani în învăţământ, să fie încadraţi în partea inferioară a grilei de salarizare. Totodată, reamintim Guvernului că învăţământul nu poate deveni un mediu atractiv pentru tineri, în condiţiile în care un profesor debutant este încadrat cu un coeficient de salarizare de doar 1,9", spune federaţia.
FSLI solicită ministrului Muncii şi ministrului de Finanţe să reia cu responsabilitate negocierile pe legea unică de salarizare, să corecteze greşelile care apar în acest text de lege, să acorde sume compensatorii şi în 2011, pentru diminuarea sporului de rural şi să modifice grila unică de salarizare pentru personalul didactic, prin acordarea unor coeficienţi de ierarhizare mai mari.